Aktüer:Sigorta risk analizi konusunda prim katsayılarının hesaplanması, risk rezervleri ve sigorta şirketlerinin yükümlülüklerini karşılama yeterliliği konusunda uzmanlığı olan ve sigorta matematiği eğitimi almış ve bu konuda yeterliliği tescil edilmiş kişilerdir. Bütün bu konularla ilgili alana da aktüerya denir.

*Actuary

 

Anlaşmalı Sağlık Kurumu: Sigorta şirketi ile anlaşması olan ve bu anlaşma gereğince, sigortalının manyetik kartlarını veya poliçelerini kullanarak limitleri dahilinde ücret ödemeden hizmet alabildiği hastane, tanı merkezi, eczane vs. gibi sağlık kuruluşlarıdır.

*Contracted Health Institution

                                        

Alternatif İkametgah Masrafları teminatı: Poliçe ile temin edilen tehlikelerin -hırsızlık hariç- gerçekleşmesi neticesi sigortalı binanın oturulamaz hale gelmiş olması nedeniyle tamir ve yeniden inşası için gerekli makul süreyi asmamak kaydıyla sigortalının en çok 12 aylığa kadar kiracı, sağıl veya binanın maliki sıfatıyla yapmak zorunda kaldığı alternatif ikametgaha ilişkin makul ölçüde masraflar temin edilir.

                                      

Ana teminat: Tarifede ya da ürün bazında belirtilen ve poliçede verilmesi zorunlu olunan teminata denir, birden fazla olabilir.

 

Birikim Tutarı:Sigortalının ödediği primlerin yıllar itibariyle yasal ve teknik kesintileri yapıldıktan ve teknik faiz ile nemalandırıldıktan sonra elde edilen tutara birikim tutarı denir.

*Guaranteed Cash Amount

 

Dondurma:Sağlık poliçelerinde prim borcunun poliçenin temerrüde düştüğü günü takip eden ilk 15 gün içinde ödenmemesi durumunda, sigorta teminatlarının durmasıdır. (ikinci 15 gün) Dondurma döneminde oluşan sağlık giderleri hiçbir şekilde karşılanmaz.

*Paid Up Policy

                                               

Emniyeti Suiistimal teminatı: Sigortacı, sigortalının emrinde ve hizmetinde çalıştırdığı, adi ve soyadı poliçede yazılı kişi veya kişilerin, sigortalıya ait para ve kıymetli evrakını veya para ile ölçülebilen mallarını çalmak, zimmetine geçirmek, hile dolandırıcılık veya sahtekarlık yolu ile bunlara sahip olmak suretiyle yapacakları emniyeti suiistimal halleri neticesinde, sigortalının uğrayacağı zararı, muafiyet hükmü saklı kalmak kaydıyla, poliçede yazılan meblağı gedmemek üzere temin eder.

                                              

Enkaz Kaldırma teminatı: Poliçede belirtilen risklerin gerçekleşmesi sonucunda sigortalı mahalim kullanılmaz hale gelmesi nedeniyle gerekli enkaz kaldırma masrafları temin edilir.

 

Entegral muafiyet: Hasar; muafiyet miktarından fazla ise tamamı ödenir, muafiyet miktarının altında kalırsa hasar ödenmez.

        

Ex-Gratia(Lütuf) Hasar Ödemesi: Sigortacı açısından yasal bir zorunluluk olmamasına ve sorumluluk da kabul edilmemesine karsın hasarın ödenmesi.

 

Genel Şartlar:Devletin yetkili kurumları (T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı) tarafından her sigorta branşı için hazırlanmış olan ve sigorta şirketlerinin bunun aksine hareket edemeyecekleri koşullardır.

*General Conditions

 

Grup Hayat Sigortası:Tek bir poliçe altında, sigorta ettiren ile belirli bir ilişkisi bulunan çok sayıda kişiye güvence sağlayan bir hayat sigortası türüdür. Poliçe sahibi ile sigortalılar arasındaki ilişki genellikle işveren çalışan ilişkisidir. Sözleşmeyle sigortalanan kişiler, sigortadan yararlanan üçüncü taraf olarak haklarını arayabilirlerse de gerçekte sözleşmeye taraf değildirler.

 

Hayat Sigortası(Yaşam Sigortası): Sigortanın yürürlüğe giriş tarihinden itibaren kişiyi poliçe türüne göre yaşam kaybı, sakatlık veya kritik hastalıklar gibi büyük risklere karşı güvence altına alan; birikim priminin alındığı durumlarda primleri yatırıma yönlendirerek, sigorta süresi sonunda toplu para ya da yıllık gelir hakkı tanıyan sigortadır.

*Life Insurance

 

Hasar: Poliçe ile garanti altına alınan risk ya da risklerden herhangi birinin gerçekleşmesi durumuna denir.

 

İbraname: Bir hasar anında sigortacının sigorta sözleşmesinden doğan borcunu yerine getirdikten sonra sigortalıdan aldığı ve sigortalıya başka bir borcunun olmadığını gösteren belgedir.

 

İhtarname:Zamanında ödenmeyen primlerin, poliçenin iptaline yol açması söz konusu olduğundan, prim borçlarını ödemeleri için sigortalıya gönderilen uyarı mektubudur. Sigortalıya ulaştıktan sonraki 30 gün içinde ödeme zorunluluğu vardır. Aksi halde şirket poliçeyi iptal veya tenzil eder.

*Warning Notice

 

İkraz (Borç Verme):Uzun süreli ve birikimli sigortalarda mevcut olup, sigortalının ileriki yıllarda, poliçesinin kar paylı birikim tutarının, azami % 95'ini yıllık faizle borç alabilmesidir. ikraz halinde, poliçenin tüm hakları korunur. Sigortalı bir sonraki yıl, borcunu ödemeden o yıla ait ikraz faizini ve bu faiz üzerinden alınacak % 5'lik gider vergisini ödemek suretiyle sigortaya devam edebilir. Faiz sigorta şirketi tarafından serbest olarak belirlenir ve peşin alınır.

*Policy Loan

 

İlk Pey İlk prim (taksit): Hukuki özellikleri, Hayat Sigortası genel şartlarında belirtilmiştir.

*First Installment

 

İptal 1. Uzun süreli hayat sigortalarında, Sigorta ettirenin 30 gün içinde prim borcunu ödememesi halinde, poliçenin yürürlükten kaldırılmasıdır. Bu durumda prim iadesi yapılmaz.

2. Bir yıl veya daha kısa süreli yaşam, sağlık ve kaza sigortalarında; Sigorta ettiren, şirketçe belirtildiği süre zarfında prim borcunu ödemediği takdirde, poliçe temerrüde düşer. Temerrüt tarihini izleyen 15 günün sonunda prim borcu ödenmezse, poliçenin teminatları durdurulur. Durdurulma tarihinden itibaren gecen 15 gün içinde de borç ödenmezse, ihtara gerek kalmaksızın poliçe iptal edilir.

*Lapse

 

İrat(Yıllık Gelir): Yaşam boyu veya belirtilen süre boyunca periyodik olarak gelir sağlayan yaşam sigortası teminatıdır.

*Annuity

 

İştira(Satın alma):Birikim priminin alındığı yaşam sigortalarında, sigorta şirketinin, poliçe özel şartlarında yazılı asgari sürenin dolması ve bu süreye ait primlerin ödenmesinden sonra sigorta ettirenin talebi ile kar paylı birikim tutarını ödeyerek poliçeyi satın almasıdır.

*Surrender

 

Kar Payı Oranı: Matematik karşılıkların yatırıldığı varlıklardan yıl içinde elde edilen gelirlerin, Hayat Sigortaları Yönetmeliği ve muhasebe kurallarına göre hesaplanan net yatırım getiri oranıdır.

*Profit Share Ratio

 

Kar Paylı Birikim Tutarı: Birikim tutarı ile birikim tutarının yatırıma yönlendirilmesi sonucu elde edilen kar payının toplamıdır.

*Cash Value

 

 

Kasko sigortalarında araç çokluğu indirimi kaç araçtan sonra baslar?

5 araçtan sonra araç çokluğu indirimi geçerlidir.

 

Kasko sigortalarında araç değeri neye göre belirleniyor?

Araç değeri Motorlu Kara Taşıtları Kasko değer listesine göre belirleniyor

 

 

 

Kasko sigortalarında hasarsızlık indirim oranları yüzde kaç oranında uygulanır?

Kasko sigortalarında; 1.yıl:%30, 2.yıl:%35, 3.yıl:%45, 4.yıl:%55 ve 5.yıl:%65 oranlarında hasarsızlık indirimi uygulanır.

 

Kasko Sigortası nedir?

Kasko Sigortası, motorlu kara taşıt araçlarının yanmasını, çalınmasını veya kaza sonucu meydana gelecek diğer hasarlarını kapsar.

 

Kira Kaybı teminatı: Poliçede belirtilen risklerin -hırsızlık hariç- gerçekleşmesi sonucunda, sigortalı konutun kullanılmaz hale gelmesi nedeniyle pesin ödenmiş kiranın gün hesabi ile islememiş müddete isabet eden kısmından doğan mahrumiyet temin edilir.                                                                                        

Komitasyon tablosu: Mortalite tablosu ve teknik faiz kullanılarak oluşturulan ve hayat sigortası primlerinin hesaplanmasında kullanılan bir tablodur.

 

Kümül takibi: Sigortalının almış olduğu tüm poliçeler ile üzerinde taşıdığı toplam risk ve teminat toplamının yapıldığı takiptir.

 

Lehdar (menfaattar): Sigorta sözleşmesine taraf olmamakla beraber lehine sigorta sözleşmesi yapılan ve riskin gerçekleşmesi halinde kural olarak sigorta tazminatını sigortacıdan isteme hakkına sahip olan gerçek ya da tüzel kişi veya kişilerdir.

 

Limit:Poliçe ile verilen bir teminatın, sigortalının tercihlerine ve poliçe şartlarına göre belirlenen sınır tutarıdır. Örnek, ilaç teminatı yıllık limiti 300 USD'dır.

* Limit

 

Menfaattar: Yaşam sigortalarında, sigorta sözleşmesine taraf olmamakla birlikte, yaşam kaybı (vefat) riskinin gerçekleşmesi halinde, poliçede belirtilen hakların ödeneceği kişidir. Poliçede menfaattar ismen belirtilmemişse, kanuni varisler menfaattar olarak kabul edilir (Menfaattar=Lehdar) *Beneficiary

 

Meriyet: Poliçenin geçerliliği ve yürürlükte olma durumudur.

*In-force

 

Muafiyet Protokolü: Sigortacı, sigortalının sigorta başlangıcından önceye dayanan bazı rahatsızlıkları ile ilgili masrafları, poliçe kapsamı dışında tutabilir. Böyle durumlarda müşteriye bunu kabul ettiğini bildiren matbu bir form imzalatılır. Buna Muafiyet Protokolü denir.

*Endorsement

 

Muafiyet Tutarı: Sigortacı tarafından karşılanmayacak olan sigortalının ödemeyi üstlendiği kısımdır. Meblağ ve oran olarak poliçe genel şartları ve/veya muafiyet protokolü ile belirlenir.

*Deductible Amount

 

Moral risk: Sigortalının tutum ve alışkanlıkları ile ilgili risk kavramı.

 

Morbidite (hastalık düzeyi) Tablosu: Belirli bir nüfus topluluğunun veya belli yas gruplarına göre sınıflandırılan kişilerin gözlem altında tutularak oluşturulan hastalanma, yaralanma ve malul kalma istatistiklerini içeren tablodur.

 

 

Mortalite (ölüm düzeyi) Tablosu: Belirli bir nüfus topluluğunun gözlem altında tutularak oluşturulan yasama ve ölüm istatistiklerine göre elde edilen sonuçlardan her bir yasta bir yıl içerisinde kaç kişinin hayatta kalacağının, kaç kişinin öleceğinin öngörüldüğü tablolardır. Mortalite tablosu nüfus istatistiklerine dayanılarak hazırlanır ve hayat sigortalarında prim hesaplamalarında kullanılır.

 

Özel Şartlar: Sigorta şirketlerinin geliştirdikleri poliçelerin detaylı özel koşullarını içeren ve genel şartların aksine hükümler içermeyen sözleşme maddeleridir.

*Special Conditions

 

P.O.S. (Point of Service): Anlaşmalı kurumlarda bulundurulan ve manyetik kart kullanılarak sigortacıdan ödeme için onay alınmasını sağlayan makinedir.

*Point of Service

 

Poliçede kabul edilen kıymetli eşyalar: Teminat altındaki kıymetli eşya sigorta bedeli, toplam eşya sigorta bedelinin %30'u kadardır. Bu eşyalar ve oranları ise;Sanat veya antika değeri olan eşyalar (%5), kıymetli maden ve mamuller (%5), Elektronik cihazlar (%10), Kürk ve ipek halılar (%10).

 

Prim: Sigorta ettirenin ödediği ücrettir. Bu ücret, sigorta riskinin karşılığı, idari giderler, komisyonlar, kar, birikim primi gibi unsurları içerir.

*Premium

 

Rejistro(kayıt defteri): Sigorta şirketleri ve acentelerin poliçe ve ek belgeleri (zeyil) branşlar itibari ile numara sırasına göre aylık olarak kaydettikleri resmi deftere denir. Bunlar istihsal (üretim) ve iptal rejistroları diye iki gruba ayrılırlar.

 

Retrosesyon: Reasürans yoluyla devir alınan sorumluluğun kısmen veya tamamen başka bir şirkete devredilmesi.

 

Risk: Zararın veya hasarın (sigortanın tanımladığı durumun >hayatta kalma, iştira<) ortaya çıkmasının muhtemel olduğu durumdur.

 

Riyazi ihtiyat ( Matematik karşılık ): Sigorta şirketinin ölüm veya yasama hallerine bağlı uzun süreli hayat sigortalarında sigortalılarına karsı, gelecekteki yükümlülüklerinin bilanço tarihindeki pesin değerini gösteren karşılıklara denir.

*Mathematical Reserve

 

Sağlık Gideri (Hasar): Sigortalının, poliçe ile teminat altına alınan konularda meydana gelen, belgelendirilmiş sağlık masraflarıdır.

*Health Claim

 

Sağlık Sigortası: Sigortanın yürürlüğe giriş tarihinden itibaren ortaya çıkacak hastalık ya da kaza sonucu oluşan sağlık giderlerini güvence altına alan sigortadır.

*Health Insurance

 

Sigorta Teminatları Dışında Kalan Durumlar (İstisnalar): Poliçenin genel veya özel şartlarında belirtilen ve bütün sigortalılar için poliçe kapsamı dışında kalan haller.

*Exclusions

 

Tanzim Tarihi: Poliçenin ya da zeyilnamenin düzenlendiği tarih.

*Issue Date

 

Tecditname: Sigortalının, sigorta poliçesinin bitim süresi sonunda teminattan yoksun kalmaması için şirketin tek taraflı olarak poliçenin yenilenmesini istediği belgedir. Sigortalının kabulü ile poliçenin yeniden ve yeni şartlarla yürürlüğe girmesini sağlar.

 

Tam ziya: Sigortalı malın tamamen hasara uğraması ve bu nedenle sigorta riskinin sona ermesi halidir. Sigorta konusunun tam ziyada riziko ortadan kalktığından sigorta akdi de sona erer ve sigortacının sigorta bedelini , gerçek zarar çerçevesinde ödeme borcu doğar. Malın tam ziya halinde artık noksan sigorta uygulaması yapılmaz.

Sigorta konusu mal tamamen zayi olmadığı onarılabileceği halde , onarım masraflarının sigorta bedelinin üzerine çıkması veya ekonomik olmaması hallerinde de tam ziya uygulaması yapılabilmektedir.

 

Tazminat: Poliçe türüne göre sağlık giderleri, sakatlık ve kritik hastalık durumunda, sigortalıya; sigortalının vefatı durumunda ise menfaattara ödenmesi gereken toplu tutar.

*Indemnity

 

Teknik Karşılık: Matematik Karşılıklar, Muallak Tazminatlar Karşılıkları ve Cari Rizikolar Karşılıkları gibi kar zarar tablosunda yer alan kalemlerdir. *Technical Reserve

 

Teknik Faiz: Yaşam poliçeleri için kullanılan ve sigortacının garanti ettiği minimum faiz oranıdır.

*Guaranteed Interest

 

Temerrüt: Sağlık poliçelerinde prim borcunun vade günü bitimine kadar ödenmemesi durumunda poliçe temerrüde düşer. (ilk 15 gün) Temerrüt süresince oluşan sağlık giderleri, sigortalıya ancak prim borcu ödendikten sonra ödenir.

*Grace Period

 

Teminat: Sigortacının sigortalıya, rizikonun gerçekleşmesi halinde vermeyi taahhüt ettiği güvencedir.

*Benefit

 

Tenzil (Sigortanın Dondurulması): Uzun süreli sigortalarda poliçe özel şartlarında yazılı azami sürenin geçmesi ve bu süreye ait primlerin ödenmesinden sonra prim ödemelerinin durdurulması ve sigortalının sakatlık, kritik hastalık, yaşam kaybı gibi tazminat hakkından yararlanmadan sadece kar paylı birikim tutarı üzerinden kar payı almaya devam etmesidir.

*Paid up

 

Underwriting (Risk Kabul): Sigortacının, başvuruyu kabul edip etmeyeceğinin ve kabul ederse hangi şartlarla onaylayacağının belirlendiği sürecin adıdır.

*Underwriting

 

Yenileme: Sağlık sigortalarının süresi bir yıldır. Bir sağlık poliçesinin bir yılı dolunca, sigortalıyla tekrar görüşülerek yeni teminatlar belirlenir. Geçmiş yıllarda gerçekleşen hasarlar ve sigortalının sağlık durumunda meydana gelen değişiklikler göz önüne alınarak poliçe düzenlenir. Risk durumuna göre yenilemelerde indirim veya sürprim (ek prim) uygulanabilir.

*Renewal